Dziwne smaki podczas ciąży

Opublikowany: 2020-05-06 09:32:47
Kategorie: Wszystkie

Dziwne smaki podczas ciąży

Zachcianki w ciąży. Skąd się biorą?

Na temat zachcianek w ciąży chodzą już legendy. Czasem kobiety w ciąży mają ochotę na przysłowiowe ogórki kiszone i czekoladę. Ale czy to tylko legenda? Jak zmieniają się potrzeby żywieniowe kobiety w ciąży? I co je powoduj?

To nie fanaberia czy kaprys. Badania potwierdziły, że jest to odpowiedz organizmu na niedobory substancji odżywczych. Zmienia się również przemiana materii. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o średnio 300-500 kalorii dziennie. Zmienia się więc popyt na pokarmy które są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Przyszła mama potrzebuje też dwa razy więcej wapnia, żelaza i białka. To właśnie z białkiem dostarczany jest azot, który jest niezbędny, aby zabezpieczyć prawidłowy wzrost płodu, łożyska, macicy, gruczołów sutkowych i krwinek czerwonych. Organizm nie magazynuje azotu, dlatego ciężarna musi codziennie dostarczać go w diecie.

Czemu służą dziwne zachcianki w ciąży?

Odczuwanie smaków przez przyszłą mamę jest dość nietypowe. Nie przeszkadzają jej dziwne kompozycje, np. tort czekoladowy przegryzany marynowanym czosnkiem. Okazuje się, że takie zestawienia mają swój cel – zmieniają smak zjadanej potrawy, co zapobiega nudnościom. Sprawiają też, że można zjeść jej więcej.

Kobiety ciężarne najczęściej mają wzmożoną ochotę na smaki kwaśne i słodkie

Zachcianki na kwaśne w ciąży – w ten sposób uzupełniają zapotrzebowanie na witaminę C (występującą w dużych ilościach w owocach i kiszonkach) oraz żelazo (zachcianki na pomidory i suszone śliwki);

Zachcianki na słodkie w ciąży – ciastka i cukierki pozwalają szybko uzupełnić braki energetyczne, a czekolada – niedobór magnezu; w dużej ilości – zachcianki na duże ilości pożywienia, zwłaszcza na dania mięsne, pojawiają się czasami nawet u wegetarianek.Dostarczają ciężarnej potrzebnego białka.

Zachcianki w ciąży w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem.

Choć uleganie zachciankom to prawidłowy objaw ciąży, zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem. Istnieją bowiem produkty, które są niewskazane dla kobiet oczekujących dziecka.

- Dotyczy to głównie dań zawierających surowe mięso i ryby (niebezpieczeństwo zakażenia toksoplazmozą!) oraz surowe jajka (salmonelloza i czerwonka bakteryjna).

- Na czarnej liście znajdują się alkohole (i nie ma tu wyjątku dla czerwonego wina, które rzekomo „poprawia krew”), narkotyki, papierosy.

- Kobiety, u których w czasie ciąży zaobserwowano skracanie się szyjki macicy, a także te, które miały w przeszłości kłopoty z utrzymaniem ciąży, do terminu porodu powinny rozsądnie zaspokajać zachcianki na słodycze. Ich nadmiar prowadzi do zwiększonej produkcji prostaglandyn odpowiedzialnych za rozwieranie szyjki macicy.

- Udowodniono też, że zbyt duża ilość tuńczyka w diecie zwiększa ryzyko dostarczenia do organizmu rtęci, która czasem powoduje zaburzenia rozwoju płodu. Należy unikać jego nadmiaru zwłaszcza w I trymestrze ciąży. Przez całą ciążę nie należy nadużywać witaminy A, gdyż może to zaszkodzić dziecku. Dużo tej witaminy zawiera wątróbka, tak więc jedzenie jej codziennie na obiad nie jest dobrym pomysłem.

Dbając o zdrowie swoje i maluszka warto skonsultować sposób odżywiania z lekarzem lub dietetykiem.

Już niebawem Twój maluszek przyjdzie na świat? Sprawdź, jak powinna wyglądać wyprawka dla noworodka i przygotuj się na ten wielki dzień!

Ogórki kiszone w ciąży - zachcianki na kwaśne 

.

Zachcianki na słodkie w ciąży-czekolada

 

 

Udostępnij